Over het boek

boekomslag HelenaPortretten: een persoon, een plek, een gelegenheid, inspireert tot dichten. Ongemak is er steeds. Niet zelden bij de persoon die geportretteerd is. Altijd, en meer, bij de portrettist, die weet geen compleet beeld te kunnen geven.

De cultuur van Eijsden in de 20e eeuw, met wortels in de katholieke religie, komt tot leven door schildering van bekende en minder bekende Eijsdenaren (‘portretten’) en van – natuurlijk – de Bronk. Sjef Hutschemakers liet zich door deze gedichten inspireren tot een serie van twaalf prachtige tekeningen.HeerSteyneberg

Luisteren naar de taal

Victor Spauwen, geboren in Eijsden in 1950, schrijft in de taal die hij leerde toen hij opgroeide in ‘D’n Hook’ (Wilhelminastraat-Kleteborg). Een CD met geluidsopnames van de gedichten is tegelijk met het boek verschenen.

Ook in het Nederlands
De bundel is geheel tweetalig. De schrijver heeft de gedichten in het Nederlands vertaald of, in een enkel geval, het oorspronkelijk Nederlandse gedicht in het Eijsdens verwoord. Dit maakt het boek tot een mooi kado voor iedereen die belangstelling heeft voor de taal en de cultuur van deze streek.

Presentatie in oktober 2014
Op 26 oktober 2014 werd het boek gepresenteerd in het kerkje van St. Christina aan de Vroenhof in Eijsden.

Advertisements